Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ωχρά σφαίρα

         
globus pallidus

         

Ερμηνεία:

Στις αρχές του 1800 o  Γερμανός ιατρός  Karl Burdach παρατήρησε ότι το εσωτερικό τμήμα του φακοειδούς  πυρήνα έχει μια ευδιάκριτη ωχρή εμφάνιση ( λόγω του μεγάλου αριθμού εμμύελων  αξόνων μέσα σε αυτό). Ο φακοειδής πυρήνας είναι μέρος του ραβδωτού σώματος, συστατικού των βασικών γαγγλίων. Ο Βurdach oνόμασε αυτό το τμήμα του πυρήνα ωχρά σφαίρα ή  ή «ωχρό σωμάτιο».Η  ωχρά σφαίρα στα βασικά γάγγλια παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της κίνησης. 

Τα νευροπεπτίδια και τα ενδοκανναβινοειδή είναι νευρωνικά μόρια σηματοδότησης που επηρεάζουν τις λειτουργίες ολόκληρου του εγκεφάλου. Τα ενδοκανναβινοειδή, η εγκεφαλίνη, η ουσία P, η νευροτενσίνη, η ορεξίνη, η σωματοστατίνη και τα πολυπεπτίδια, που ενεργοποιούν την αδενυλική κυκλάση της υπόφυσης είναι πλούσια συγκεντρωμένα στην ωχρά σφαίρα. 

Τα νευροπεπτίδια και τα ενδοκανναβινοειδή ασκούν διεγερτικές ή ανασταλτικές επιδράσεις στην ωχρή σφαίρα κυρίως ρυθμίζοντας τη GABAεργική, γλουταμινεργική και ντοπαμινεργική νευροδιαβίβαση, καθώς και πολλούς ιοντικούς μηχανισμούς. Τα ωχρινικά νευροπεπτίδια και τα ενδοκανναβινοειδή συνδέονται με την παθοφυσιολογία μιας σειράς νευρολογικών διαταραχών, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η νόσος του Huntington, η σχιζοφρένεια και η κατάθλιψη. 

Τα επίπεδα των νευροπεπτιδίων και των ενδοκανναβινοειδών και των υποδοχέων τους στην ωχρά σφαίρα  αλλάζουν σε νευρολογικές ασθένειες. Έχει αποδειχθεί ότι η αυθόρμητη πυροδοτική δραστηριότητα  των νευρώνων της ωχράς σφαίρας  σχετίζεται στενά με τις εκδηλώσεις της νόσου του Πάρκινσον. 

Ως εκ τούτου, τα νευροπεπτίδια και τα ενδοκανναβινοειδή στην της ωχρά σφαίρα  μπορεί να λειτουργήσουν ως πιθανοί στόχοι για θεραπεία σε ορισμένες νευρολογικές ασθένειες. 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

The globus pallidus as a target for neuropeptides and endocannabinoids participating in central activities. Chen XY, Xue Y, Chen H, Chen L.Peptides. 2020 Feb;124:170210.

Should the Globus Pallidus Targeting Be Refined in Dystonia? da Silva Lapa JD, Godinho FLF, Teixeira MJ, Listik C, Iglesio RF, Duarte KP, Cury RG.J Neurol Surg A Cent Eur Neurosurg. 2022 Jul;83(4):361-367.

The globus pallidus, deep brain stimulation, and Parkinson's disease. Dostrovsky JO, Hutchison WD, Lozano AM.Neuroscientist. 2002 Jun;8(3):284-90.



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ανατομική: